ЗВІТ РОБОТИ 2024

НОВИЙ  АДМІНІСТРАТИВНИЙ  ЗБІР

Відповідно до статті 6 Закону України «Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні» з 1 січня 2024 року змінюється розмір адміністративного збору за реєстрацію місця проживання:

  • у разі звернення протягом встановленого законом терміну (до 30 календарних днів з дня зняття з реєстрації з попереднього місця проживання) у розмірі 45,42 грн.;
  • у разі звернення з порушенням встановленого законом терміну (понад 30 календарних днів від дня зняття з реєстрації з попереднього місця проживання) у розмірі 75,70 грн.;

у разі реєстрації місця проживання одночасно із зняттям з реєстрації з попереднього місця проживання адміністративний збір сплачується лише за одну адміністративну послугу та зараховується до місцевого бюджету за новим місцем проживання.

  • за зняття із зареєстрованого місця проживання: у розмірі 45,42 грн.

Відбулися зміни розміру адміністративного збору у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно:

  • державна реєстрація права власності на нерухоме майно – 300 грн;
  • у разі звернення державна реєстрація іншого речового права на нерухоме майно – 150 грн;
  • надання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно – 80 грн;

Онлайн-сервіси

Корисні онлайн-сервіси для отримання соціальних послуг:

• Отримати статус ВПО та подати заяву на виплату грошової допомоги на проживання можна у застосунку та на порталі Дія https://diia.gov.ua/.

• Українці, які набули пенсійного віку, можуть оформити пенсію дистанційно, за допомогою вебпорталу електронних послуг https://portal.pfu.gov.ua/. Пенсійного фонду України. 

• Оформити субсидію онлайн можна на сайті Міністерства соціальної політики України у рубриці «Е-Сервіси» (покрокова інструкція міститься за посиланням https://www.msp.gov.ua/news/17660.html). 

• Оформити соціальну допомогу при народженні дитини на одного з батьків або опікунів, з яким постійно проживає малюк, можна у відповідному розділі «Допомога при народженні дитини» на вебпорталі Мінсоцполітики. https://e-services.msp.gov.ua/.

• Сервіс «єМалятко» на порталі «Дія» дає можливість онлайн зареєструвати народження дитини та отримати свідоцтво про народження дитини, а також замовити інші державні послуги, потрібні для новонародженої дитини. https://diia.gov.ua/services/yemalyatko

U-LEAD консультує

До органу місцевого самоврядування почали звертатися десятки людей, яких з різноманітних структур (соцзахист, військкомати, комунальні…) направляють за довідками чи актами, якими просять підтвердити факт не проживання особи чи групи осіб за адресою реєстрації. Наскільки правомірним є видача таких довідок/актів, і як ОМС слід організувати роботу в даному напрямку?

На сьогоднішній день законодавством не встановлено виду, форми, змісту та умов складання таких документів, як довідка чи акт про непроживання особи за адресою. Не встановлено також обов'язку видавати зазначені документи, зокрема, органами місцевого самоврядування.

Разом з тим, документи, що підтверджують фактичне непроживання особи за адресою, можуть знадобитися громадянам для призначення житлової субсидії в окремих випадках, передбачених у пунктах 25, 26, 29 Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою КМУ від 21.10.1995 № 848 (далі – Положення). Але законодавством не визначено, якими конкретно документами підтверджується непроживання особи за адресою домогосподарства.

Міністерство соціальної політики України у своїх роз'ясненнях зазначає, що це можуть бути документи, якими підтверджується проживання особи в іншому місці, наприклад:

  • довідки, що підтверджують місце перебування особи на території іншої адміністративно-територіальної одиниці у зв'язку з роботою, лікуванням, навчанням, довготривалим відрядженням, відбуванням покарання, у тому числі легалізовані в Україні документи про набуття страхового стажу в іншій країні;
  • довідки про оплату житлово-комунальних послуг в іншому житловому приміщенні;
  • договори оренди житла в іншому місці тощо.

Але про довідку чи акт про не проживання особи за адресою Міністерство у своєму роз'ясненні не згадує.

В Україні сформувалася практика, коли окремі органи місцевого самоврядування розробляють власні порядки складання актів та видачі довідок щодо проживання/непроживання громадян і затверджують форми цих документів. При цьому єдиного підходу в організації такої діяльності нема.

Наприклад, суб'єктом прийняття таких рішень є і місцеві ради, і їхні виконавчі комітети. Є випадки, коли відповідні акти складаються або місцевими депутатами, або старостами чи іншими працівниками ОМС, або спеціально утвореною комісією, або уповноваженими представниками житлово-комунального підприємства, управляючої компанії, об'єднання співвласників багатоквартирного будинку тощо. Є випадки огляду уповноваженими особами відповідних житлових приміщень, а також опитування різної кількості свідків із збиранням їхніх паспортних даних та попередженням про відповідальність за надання недостовірної інформації без посилання на правові норми.

Але, на нашу думку, така практика є сумнівною, оскільки суперечить статті 19 Конституції України, де визначається, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Тому питання видачі довідок чи актів про не проживання особи за адресою потребує або належного законодавчого врегулювання, або перегляду позиції відповідних органів, які вимагають підготовки таких документів.

Отже, на сьогоднішній день законодавством не встановлено ані обов'язку органів місцевого самоврядування щодо видачі довідок та актів про непроживання особи за адресою, ані процедур організації такої роботи.

Програма Громада 4.0

Міністерство цифрової трансформації України запрошує представників громад до участі в новій програмі Громада 4.0 створеній за підтримки U-LEAD.Щоби реалізувати власні проєкти цифровізації, подавайте заявку на участь до 20 лютого 2023 року на сайті: https://bit.ly/hromaga4«Громада 4.0» - програма, яка допоможе теперішнім та майбутнім лідерам цифрової трансформації сформувати концепції і запустити диджитал-проєкти, засновані на актуальних потребах мешканців своїх громад.На учасників очікує:експертиза українських спеціалістів, необхідна для побудови і розвитку проєктів
менторська підтримка наставників, які будуть давати професійні поради, надихати на розвиток і допомагати у роботі
спільнота активістів та ініціаторів цифрових змін, що зможуть обмінюватися досвідом, ділитися практиками та знаннями
комунікаційна підтримка команд та їхніх ініціатив у провідних медіа країни
публічна презентація проєктів на відкритому заході для представників громад, національних і громадських організацій та медіаДо участі в програмі запрошуються громади з населенням до 50 тисяч осіб, які мають ідею проєкту для цифрової трансформації

ПО ТЕЛЕФОНУ НЕ МОЖНА:

  1. Врятувати близьку людину з біди
  2. Розблокувати банківську картку
  3. Виграти значну суму грошей або автомобіль

Проте, по телефону можна стати жертвою шахраїв!

Якщо до Вас телефонують під цими приводами -припиняйте розмову та негайно звертайтесь на лінію - 102

Увага змінилося державне мито та адміністративний збір.

З нового 2023 року змінилося державне мито та адміністративний збір . Тепер за реєстрацію місця проживання державне мито складає 40,26 грн., з пропущеним терміном реєстрації плата становить 67,10 грн.

За державну реєстрацію права власності (5 робочих днів) - 270,00 грн.

За державну реєстрацію інших речових прав, похідних від права власності (5 р.д.) - 130,00 грн.

За отримання інформації з Державного реєстру прав (паперовий варіант) - 70,00 грн.

Летичівський районний сектор ДМС інформує: реєструємось до «Електронної черги» та оформляємо біометричні документи без черг!

Створення зручних та доступних умов для отримання громадянами адміністративних послуг є одним із головних завдань Державної міграційної служби України.

Для зручності населення отримати адміністративні послуги по оформленні паспорта громадянина України у формі ID - картки або ж паспорта громадянина України для виїзду за кордон громадяни можуть зареєструвавшись в онлайн чергу,не виходячи з дому.

На сьогодні, сервіс «Електронна черга» є найпопулярнішим серед мешканців області, адже цей сервіс дозволяє обрати зручний час та дату відвідування підрозділів для отримання послуг по оформленні біометричних документів. Для реєстрації в чергу достатньо обрати один із варіантів:

• сайт ДМС України: https://dmsu.gov.ua/services/online.html;

• електронний #QR_код, що розміщений у приміщеннях територіальних підрозділів та у місцях вільного доступу громадян;

• інтерактивний електронний сервіс #ДМС_БОТ, який доступний у месенджерах Viber та Telegram.

Звертаємо увагу, що відсутність місць в онлайн-сервісі на сайті не означає відсутності місць взагалі. Сервіс побудовано таким чином, що приблизно третина відвідувачів записується через онлайн-сервіс, третина через термінал у підрозділі та ще третина - це поточна черга «сьогодні на сьогодні».

Нагадуємо, що отримати адміністративні послуги, які входять до компетенції ДМС України мешканці району можуть у Летичівському секторі УДМС за адресою: вул. Івана Франка, 20, контактні телефони: (03857) 9-24-61, (03857) 2-03-95.

Графік роботи підрозділу: з вівторка по п'ятницю з 9:00 до 18:00, у суботу з 9:00 до 16:45; обідня перерва з 13:00 до 13:45.

При відвідуванні підрозділу Державної міграційної служби просимо дотримуватись рекомендацій МОЗ України:

Урядом внесено зміни до умов надання житлових субсидій, що посилить рівень соціальної підтримки населення

З метою надання допомоги на оплату житлово-комунальних послуг найбільш незахищеним категоріям громадян змінено окремі положення порядку надання житлових субсидій.

Так, для мешканців населених пунктів на лінії зіткнення, які внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України залишилися без тепло- або газопостачання та використовують побутові електроприлади для обігріву своїх житлових приміщень, розмір субсидії в опалювальний сезон буде обчислюватись з урахуванням соціальних нормативів споживання електричної енергії, які передбачені для електроопалення.

Відповідні зміни спростять доступ до програми житлових субсидій громадян, які проживають у населених пунктах на лінії зіткнення, а сам розмір субсидії для них суттєво збільшиться, що забезпечить надання допомоги на оплату послуг, у тому числі електроенергії, у достатньому розмірі. Для цього потрібен буде лише акт обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства та підтвердження органу місцевого самоврядування про відсутність тепло- або газопостачання.

Також набудуть право на отримання субсидії особи у наступних випадках:

  • якщо у власності є саморобний транспортний засіб або мотоцикл вартістю менше чотирьох мінімальних заробітних плат, яким менше 5 років;
  • якщо відсутні доходи у зв'язку з перебуванням у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку (за висновком лікаря);
  • у разі придбання житла за рахунок коштів, виділених з державного чи місцевого бюджету.

Крім того, при визначенні права осіб на отримання житлової субсидії не враховуватимуться житлові приміщення, які розташовані у селищах міського типу, а також ті, на які оформлено заповіт.

Зазначені критерії переглянуто за результатами практичної реалізації діючого порядку надання житлової субсидії, що особливо актуально на початку опалювального періоду.

Також звертаємо увагу, що громадянам, які звернуться за оформленням житлової субсидії протягом двох місяців від початку опалювального періоду, субсидія призначається з початку такого опалювального сезону.

Міністерство соціальної політики України інформує

Запитання - відповіді щодо нового механізму призначення і нарахування субсидій на житлово-комунальні послуги

Нові правила призначення і нарахування субсидій викликають багато запитань у існуючих та потенційних отримувачів. Міністерство соціальної політики України відібрало питання, що найчастіше зустрічаються, і підготувало вичерпні відповіді.

- Які документи потрібні для переоформлення житлової субсидії згідно з новими правилами?

Як і раніше, у загальному випадку, для призначення субсидії потрібно подати заяву відповідної форми і декларацію.

- Для отримання бланків і подання документів обов'язково особисто приходити до управління соціального захисту?

Ні. Міністерство соціальної політики України вже довело до відома структурних підрозділів з питань соціального захисту і територіальних громад нові форми бланків відповідних документів: заяви про призначення та надання житлової субсидії й декларації про доходи і витрати осіб, які звернулись за призначенням житлової субсидії. Отримати їх можна безкоштовно і надаються вони у разі звернення громадянина безпосередньо до органу надання субсидій. Але їх також можна роздрукувати з сайту Міністерства соціальної політики (у цьому людям похилого віку можуть допомогти діти, онуки, знайомі). І тоді нікуди не треба ходити.

Заповнивши ці форми, можна відправити їх поштою на адресу місцевого управління соціального захисту населення (адреси управлінь вказані на сайтах регіональних органів виконавчої влади, а також на сайті Міністерства соціальної політики).

Також документи можна подати:

уповноваженій посадовій особі виконкому місцевої ради територіальної громади;

у Центрі надання адміністративних послуг (ЦНАП) територіальної громади.

Вони протягом трьох робочих днів передадуть заповнені документи структурному підрозділу з питань соціального захисту населення.

Можна також заповнити бланки в електронному вигляді і надіслати їх електронною поштою.

- Більшість отримувачів субсидій - пенсіонери, які не вміють користуватися інтернетом і звикли всі питання вирішувати особисто. Як тут бути?

Пенсіонерам у заповненні та надісланні документів можуть допомогти діти, онуки, сусіди, знайомі. Люди поступово адаптуються до технічних новацій. І кількість звернень в електронній формі постійно зростає.

- Як діяти мешканцям громад, які були укрупнені шляхом об'єднання?

З питаннями оформлення субсидій громадяни можуть звертатися до:

старост,

виконкому територіальної громади,

структурного підрозділу з питань соціального захисту громади,

Центру з надання адміністративних послуг (ЦНАП) територіальної громади,

органу соціального захисту держадміністрації району.

- До якого часу можна подати документи на отримання субсидії в неопалювальний період?

Для громадян, які мають оновити документи для призначення субсидії, перехідний період триватиме з травня до кінця вересня, тобто, подавати документи можна протягом п'яти місяців. При цьому, незалежно від строку звернення, субсидія буде призначена і нарахована з травня.

- Чи всім одержувачам необхідно подавати документи для продовження отримання субсидії?

Ні. Відповідно до рішення Уряду від 19 травня цього року встановлено, що розгляд питань щодо призначення житлової субсидії на наступний період домогосподарствам, які отримували житлову субсидію в опалювальному сезоні 2020-2021 років, проводиться без звернень громадян, крім домогосподарств, яким житлова субсидія:

надавалася у грошовій безготівковій формі;

була призначена за фактичним місцем проживання особам, які орендують житлові приміщення на підставі договору найму; індивідуальним забудовникам, будинки яких не прийняті в експлуатацію; внутрішньо переміщеним особам;

була призначена без урахування окремих осіб з числа зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку), які не проживають за місцем реєстрації.

- Чи можна зараз оформлювати субсидію вже на опалювальний період?

Наразі проводиться оформлення субсидії на неопалювальний період. Але субсидії призначаються з 1 травня й до кінця наступного опалювального періоду, тобто, до 30 квітня 2022 року. До поданих зараз документів інших у жовтні чи листопаді додавати нічого не потрібно. Як і раніше, інформацію про доходи громадян органи соцзахисту населення отримуватимуть самостійно. Відповідні запити будуть опрацьовуватися у режимі автоматичного обміну інформацією з Пенсійним фондом, фіскальною службою, фондами соціального страхування.

- Як довго доведеться чекати призначення субсидії?

Вже скасовані комісії, які вирішували питання призначення субсидій в окремих випадках. Зараз призначення субсидії у всіх випадках призначатимуться безпосередньо органами соціального захисту населення на підставі поданих документів. І завдяки цьому термін призначення субсидії скорочується. У комісій це займало до 30 днів. Тепер процедура відбуватиметься у 10-денний термін.

- Як призначатиметься субсидія на понаднормову житлову площу?

Норма житла, на яку призначається субсидія, на домогосподарство з однієї особи складає майже 49 кв. м., і 13,65 - на кожну наступну особу. Тобто, на сім'ю з трьох осіб - близько 75 кв. У минулий опалювальний період в Україні було близько 450 тис. домогосподарств, які одержували субсидію на понаднормову площу. Постановою, яка регламентує призначення житлових субсидій, визначено, що субсидія на понаднормову площу розповсюджується лише в одному випадку - якщо до складу домогосподарства входять непрацюючі непрацездатні особи (особи з інвалідністю, пенсіонери, діти). У таких випадках субсидії на понаднормову площу, як і в попередні опалювальні періоди, будуть нараховані автоматично на підставі інформації про склад домогосподарства та про соціальний статус його членів.

У наданні субсидії відмовлять, якщо:

площа квартири перевищує 130 кв. м,

площа будинку понад 230 кв. м.

При призначенні субсидій не враховуються житлові приміщення, які перебувають у спільній частковій або сумісній власності, або розташовані у сільській місцевості й отримані як спадщина.

- Чи існують винятки в призначенні субсидій власникам кількох житлових помешкань?

Виняток буде зроблено лише тим, хто має кілька житлових приміщень у сільській місцевості, з огляду на їхню низьку вартість і неліквідність (як правило, це успадковане майно).

- Чи передбачена субсидія у випадку, якщо хтось із членів родини мешкає за іншою адресою чи за кордоном?

Працездатні особи, котрі більше 60 днів відсутні за місцем реєстрації й не декларують своїх доходів, втрачають права на субсидію. Тож треба або задекларувати доходи, або змінити склад домогосподарства, інакше кажучи, місце реєстрації. На це, відповідно до закону «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», дається 30 днів.

Але якщо людина працює за кордоном й офіційно сплачує там податки, лікується чи доглядає за дитиною, то малозабезпечені члени її домогосподарства в Україні мають право на субсидію.

- Чи можуть претендувати на житлові субсидії власники індивідуальних транспортних засобів?

Якщо конкретний член одного домогосподарства має авто, випущене менше п'яти років тому або два чи більше автомобілів віком не старше 15 років, то субсидія в такому випадку не призначається. Відповідно, якщо один автомобіль або кілька старші за 15-річний вік, на призначення субсидії це не впливає.

- Які зміни в нарахуванні субсидій чекають власників розділених особових рахунків?

Ніяких змін не буде. Якщо в одному домогосподарстві мешкають дві родини чи більше, які сплачують комунальні послуги на різні особові рахунки, і це документально підтверджено, їм субсидії будуть призначатися на загальних підставах.

- Яку суму грошей можна тримати на банківському депозиті, щоб людина не втратила права на субсидію?

Попередньо була визначена сума в еквіваленті 25 прожиткових мінімумів або 56 тисяч гривень. Зараз ця сума становить 100 тисяч гривень. При цьому до сукупного доходу при розрахунку розміру субсидії дивіденди, отримані від розміщення депозиту, враховуватися не будуть.

- Чи вплине на призначення субсидії сплата за навчання або лікування, якщо це буде велика сума?

Ні.

- Які категорії населення втратять право на субсидії?

Право на субсидії втратять ті, хто:

здійснив покупку квартири, земельної ділянки, транспортного засобу (крім мопеда або причепа), товарів довгострокового використання на суму понад 50 тисяч гривень одноразово протягом року, що передує року звернення за субсидією;

має банківський депозит у сумі понад 100 тисяч гривень;

здійснив купівлю-продаж валюти та банківських металів протягом року до звернення за субсидією на суму понад 50 тисяч гривень;

декларує відсутність доходу і перебував за кордоном понад 60 днів, за винятком перебування на лікуванні, у відрядженні, для нагляду за дитиною;

має заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг та з оплати аліментів понад три місяці;

не повернув до бюджету незаконно отриману субсидію за попередній період;

має авто, якому менш ніж 5 років з дати випуску;

має два і більше автомобілів, яким немає 15 років з дати випуску;

не має доходів і при цьому ніде не навчався, не працював, не мав статусу безробітного.

- Які найпоширеніші способи зловживань при оформленні державних субсидій було виявлено при верифікації?

У минулий опалювальний період житлові субсидії отримували трохи більше 3 млн домогосподарств. Кількість тих, хто декларував недостовірну інформацію, склала близько 2-3%. Найтиповіші зловживання пов'язані з поданням недостовірних даних про склад домогосподарства або приховування інформації про його зміну та здійснення дороговартісних покупок на суму понад 50 тисяч гривень одномоментно (транспортних засобів та іншого майна) чи одномоментне придбання валюти у великих розмірах після оформлення субсидії. Дехто робить внески до статутних капіталів, великі благодійні внески на розвиток підприємств, купує корпоративні права чи акції й при цьому позиціонує себе як безробітного чи такого, що живе на мінімальну зарплату. Верифікація, яка проводилася протягом двох останніх років, засвідчила, зокрема, що 830 отримувачів субсидій купили сумарно валюти майже на 140 мільйонів гривень. Однак говорити про масовість таких зловживань і що це не дасть більшості оформити житлову субсидію, недоречно. Дійсно вразливим верствам населення, для яких сплата комунальних послуг у повному обсязі є непосильною, хвилюватися не треба.

- З 1 травня завершився процес монетизації субсидій. Яким чином ті, хто отримував їх у безготівковій формі, зможуть отримати «живі» гроші?

Монетизація субсидій почалася у 2019 році, і житлова субсидія надавалася грошовими коштами, але двома різними механізмами. Готівку у минулому опалювальному періоді отримували 95% субсидантів, а 5% (це 160 тисяч домогосподарств) користувалися безготівковою формою, яку адміністрував «Ощадбанк». Принциповим положенням нових правил призначення субсидій є завершення процесу їх монетизації. Перехід винятково на грошову форму отримання субсидії на оплату житлово-комунальних послуг дасть можливість громадянам оперативно управляти залишками коштів після всіх розрахунків, не чекаючи закінчення опалювального сезону.

Всі, хто користувався безготівковою субсидією в минулому опалювальному періоді, зможуть отримати відповідні кошти до грудня поточного року. Тим, хто має рахунок в Ощадбанку, вони надійдуть вже у червні, а хто не має його, мусить відкрити, щоб отримати гроші, зекономлені протягом минулого опалювального періоду, які можна буде використати на власні потреби.

Паспорт під час карантину...

(ДМС інформує)

У Державній міграційній службі зазначили, як оформити та отримати паспорт під час карантину.

У період карантинних обмежень ДМС радить звернути увагу на кілька важливих моментів:

- оформити ID-картку, закордонний паспорт або вклеїти фото за віком можливо у будь-якому підрозділі ДМС або ЦНАП - незалежно від місця реєстрації;

- перевірити готовність біометричного паспорта можна онлайн за допомогою е-сервісу ДМС «Перевірка стану оформлення документа» ;

- для отримання готового документа записуватися в е-чергу не потрібно;

Не обов'язково отримувати паспорт одразу. Якщо документ не потрібен негайно, то отримати його можна пізніше, після покращення епідемічної ситуації.

Дистанційно консультації з будь-яких питань, які стосуються роботи Міграційної служби, можна отримати через е-сервіс ДМС «Приймальня електронних звернень громадян» (надається офіційна відповідь у строки, передбачені законодавством).

Пенсійний фонд України повідомляє про зміни щодо виплати допомоги на поховання та недоотриманої пенсії

8 квітня 2021

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2020 року № 1279 "Деякі питання організації виплати пенсій та грошової допомоги", виплати допомоги на поховання та недоотриманої у зв'язку зі смертю одержувача пенсії, органами Пенсійного фонду України з 1 квітня здійснюються виключно через уповноважені банки.

При зверненні до органів Фонду для отримання допомоги на поховання або недоотриманої пенсії померлого пенсіонера потрібно подати заяву.

Також до заяви про виплату допомоги на поховання додається:

- документ, що посвідчує особу заявника;

- свідоцтво про смерть;

- витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть для отримання допомоги на поховання або довідку про смерть пенсіонера;

- номер банківського рахунку.

Додатково: заявники, які згідно з паспортом зареєстровані на тимчасово окупованих територіях, надають власну довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Якщо реєстрація смерті відбулась за межами України, подається свідоцтво про смерть або інший документ, що підтверджує факт смерті, виданий компетентним органом іноземної держави.

Члени сім'ї, які звертаються за недоотриманою пенсією померлого протягом шести місяців з дати смерті пенсіонера, надають:

- документ, що посвідчує особу, яка звертається;

- свідоцтво про смерть;

- документи, які підтверджують родинні стосунки.

Для виплати недоотриманої пенсії, яка ввійшла до складу спадщини надається:

- документ, що посвідчує особу заявника;

- свідоцтво про смерть;

- свідоцтво про право на спадщину.

Додатково: заявники, які згідно з паспортом зареєстровані на тимчасово окупованих територіях, надають власну довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

ПОСЛУГИ  ОНЛАЙН

https://e-eco.gov.ua/ (Реєстрація декларації про відходи)

https://map.land.gov.ua/ (Замовлення витягу з технічної документації про нормативно грошову оцінку земельної ділянки онлайн)

(замовлення витягу з ДЗК про земельну ділянку онлайн)

https://dmsu.gov.ua/poslugi/dokumenti-dlya-vijzdu-za-kordon/vidacha-pasporta-gromadyanina-ukrajni-dlya-vijzdu-za-kordon.html (перевірка стану оформлення паспорту для виїзду за кордон)

https://usr.minjust.gov.ua/content/home (Електронний суд)

https://rp.irc.gov.ua/ Реєстрація юридичної особи або фізичної особи-підприємця

Вся інформація про державні послуги для бізнесу 

Створити юридичну особу (ТОВ, ТДВ, акціонерного товариства)

https://cutt.ly/xco84M6

Внести зміни до відомостей про юридичну особу

https://bit.do/fQfJv

Включити відомості про ФОП в ЄДР

https://bit.do/

Отримати витяг з ЄДР

https://cutt.ly/Mco6tPz

Зареєструвати платника єдиного податку для роботи за спрощеною системою оподаткування

https://cutt.ly/KciL8bS

Отримати витяг із реєстру платників єдиного податку

https://cutt.ly/aco97AU

Зареєструвати РРО для використання фіскального касового апарату https://cutt.ly/AciL1oK

Зареєструвати книгу обліку розрахункових операцій для здійснення розрахунку готівкою та/або карткою при продажу товарів

https://cutt.ly/3ciLUbh

Включити неприбуткове підприємство до Реєстру неприбуткових установ та організацій

https://cutt.ly/cco5gFv

Зареєструвати платника єдиного податку для спрощеної системи оподаткування https://cutt.ly/Fco8fU7

Припинити юридичну особу

https://cutt.ly/Ico7G93 

Нове в послуга соціального характеру

Призначення житлових субсидій та контроль за їх цільовим призначенням здійснюють підрозділи з питань соціального захисту населення.

З 1січня 2021року: заяви з необхідними документами від громадян приймаються підрозділами з питань соціального захисту населення лише у разі надсилання їх поштою або в електронній формі. Також приймаються уповноваженими посадовими особами виконавчого органу селищної ради (старостами), та посадовими особами ЦНАП. Документи передаються на протязі 3 робочих днів до підрозділу з питань соціального захисту населення.

До 1 березня 2021 року: уповноважена посадова особа виконавчого органу селищної ради (староста), та посадова особа ЦНАП, за наявності технічної можливості, реєструє заяву та формує електронну справу і не пізніше наступного робочого дня - надсилає електронну справу до підрозділу з питань соціального захисту населення.

З 1 березня 2021 року: заяви з необхідними документами посадова особа виконавчого органу селищної ради (староста), та посадова особа ЦНАП приймає виключно з формуванням електронної справи. Документація в паперовому вигляді передається до підрозділу з питань соціального захисту населення (раз на 2 тижні).

Інформація про призначення житлових субсидій вноситься підрозділом з питань соціального захисту населення до Єдиного державного реєстру отримувачів житлових субсидій.

До середньомісячного сукупного доходу, розмір призначеної житлової субсидії - враховуватися не буде.

ДМС ІНФОРМУЄ


Міграційна служба Хмельниччини інформує: вклеїтифотокарткудо паспорта громадянина України по досягненні 25- та 45- ти річного віку під час карантинних заходів можна за місцем звернення

Паспорт громадянина України є документом, що посвідчує особу власника та підтверджує громадянство України. На даний час паспорти громадянина України мають сучаснийвигляд та оформляються у формі ID-картки, але чинними залишаються також паспорти громадянина України попереднього зразка, які мають вигляд паспортної книжечки.

При досягненні громадянином 25- і 45-річного віку до паспортної книжечки вклеюються нові фотокартки. До останнього часу у разі, якщо особа своєчасно (впродовж місяця після досягнення відповідного віку) не зверталася до територіального підрозділу ДМСдля вклеювання фотокартки, зазначена адміністративна послуга не надавалася, а заявнику пропонувалося оформити паспортний документ у формі картки.

Однак, враховуючи карантинні заходи, які запроваджені по всій території України з березня поточного року,до чинного законодавства України були внесені відповідні зміни, які передбачають, що на період встановлення обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), з дня оголошення карантину зупиняється перебіг строків звернення за отриманням адміністративних та інших послуг та строків надання цих послуг, визначених законом. Від дня припинення карантину перебіг цих строків продовжується з урахуванням часу, що минув до його зупинення.

Це означає, що НА ПЕРІОД ДІЇ КАРАНТИНУ особи, які вчасно не вклеїли до паспорта громадянина України зразка 1994 року фотокартку при досягненні відповідного віку, мають змогу отримати цю адміністративну послугу у будь-якому територіальному підрозділі Міграційної служби області ЗА МІСЦЕМ ЗВЕРНЕННЯ.

Дізнатися адреси територіальних підрозділів УДМС області, які надають таку адміністративну послугу, можна на офіційному сайті ДМС України за посиланням: https://dmsu.gov.ua/poslugi/pasport-gromadyanina-ukrajni/vkleyuvannya-fotografij-do-pasporta-gromadyanina-ukrajni-pri-dosyagnenni-25-ta-45-richnogo-viku.html. або за номером телефону «гарячої лінії» Управління: (0382)65-03-06 та (093) 273-85-10.

Робота ЦНАП під час карантину


Повідомлення населення 📢

Провести інформаційну кампанію з рекомендацією відкласти візит до ЦНАП, якщо це не терміново

Проінформувати про зміни у графіку прийому та обслуговування

Повідомити громадян про можливість та способи отримання послуг в електронній формі

Розмістити на вході до приміщення інформацію про дистанційний зв'язок та попередній запис на прийом

Організація роботи 📝

У відкритій частині ЦНАП має перебувати не більше людей, ніж робочих місць для обслуговування

Поза межами приміщення мають бути зручні місця очікування в черзі на відстані не менше 1 метра один від одного

Відстань між відвідувачами та адміністраторами також не має бути менша ніж 1 метр

Не допускати громадян з ознаками інфекційних захворювань без масок у приміщення, рекомендувати їм звернутися пізніше або отримати послугу електронно (якщо це можливо)

Документи потрібно приймати таким чином, щоб громадяни якомога менше перебували у приміщенні - наприклад, через скриньки для кореспонденції

Організувати прийом громадян за попереднім записом (за телефоном, через сайт)

Забезпечити позачергове обслуговування для громадян літнього віку, вагітних жінок та громадян з дітьми

Консультувати громадян дистанційно

Надсилати результати послуг поштою чи кур'єрською доставкою

Проводити робочі наради дистанційно

Дезінфекція та температурний скринінг🧴

Проводити вологі прибирання з використанням дезінфікаційних засобів, а за можливості проводити кварцування

Регулярно провітрювати приміщення

Запровадити щоденну перевірку температури працівників і не допускати їх до роботи у разі виявлення ознак інфекційного захворювання

Забезпечити працівників засобами захисту (захисними масками, антисептиками, милом)

Забезпечити відвідувачів можливістю використання антисептиків 

Зміни в наданні адміністративних послуг


Адміністративні послуги є важливим елементом реформи децентралізації, адже органи місцевого самоврядування отримують додаткові повноваження щодо їх надання. Для людини ж значно зручніше отримати ту чи іншу послугу у своїй громаді ніж їхати в районний центр.

До недавнього часу, певні переваги в отриманні адміністративних послуг мали жителі міст обласного значення та районних центрів, де був законодавчий обов'язок створювати ЦНАП. Але були й окремі громади, що добровільно створювали ЦНАП, для надання якісних та доступних адміністративних послуг своїм жителям.

Після затвердження нового адміністративно-територіального устрою ситуація змінюється. Більшість питань, в тому числі й надання адміністративних послуг тепер в основному буде вирішуватись на місцевому рівні, а не наприклад на рівні районному. В зв'язку з цим, потреба у функціонуванні мережі ЦНАП РДА відпала. При цьому, надзвичайно важливо, протягом перехідного періоду не допустити погіршення доступу до адміністративних послуг. Це можна зробити шляхом трансформації ЦНАП РДА в ЦНАП ОМС та поступово розвиваючи мережу ЦНАП ОМС. Саме на це і спрямований Закону, а також забезпечення умов для якісного надання адміністративних послуг у ЦНАП ОМС.

Закон є максимально компромісним адже в його розробці і доопрацюванні брали участь усі заінтересовані сторони, зокрема, народні депутати України, Мінцифри, Асоціації органів місцевого самоврядування, Асоціація ЦНАП, експерти Програми «U-LEAD з Європою». 

Новий закон коментує авторка: Лариса Білозір, Народний депутат України. Повний текст можна прочитати за посиланням:

https://decentralization.gov.ua/news/13000?fbclid=IwAR2XnA5LCdAhVVzteFTf1eSlbnZC6TNRYAs94g3AcvRMqT5AsZrCgmQHRgM

Подорожі за кордон 

із неповнолітніми дітьми.


(Інтерв'ю начальника Управління- О.М.Панькова)

  • Олег Михайлович, сьогоднішня зустріч із Вами присвячена темі виїзду за кордон із неповнолітніми дітьми. Які документи необхідно мати батькам для здійснення таких подорожей?

Щоб здійснити подорож із дитиною за кордон, батькам необхідно виготовити біометричний закордонний паспорт, як це передбачено законодавством України. Варто зауважити, що допомогою для батьків, які планують із дітьми подорож за кордон стане інформація на офіційному сайті Державної прикордонної служби України, де розміщенні основні правила перетину кордону та перелік необхідних документів.

2) З якого віку та яка процедура оформлення дитячого закордонного паспорту?

Міграційна служба області оформлює біометричні закордонні паспорти для дітей із моменту їх народження.Заява для оформлення паспорта особі, яка не досягла 16-річного віку, подається одним з батьків (усиновлювачів), опікунів, піклувальників або інших законних представників особисто або законним представником (згода іншого з батьків/опікунів не потрібна).

Окрім цього, батькам необхідно подати:

  • паспорт громадянина України у формі ID-картки обов'язковий для осіб, що досягли 14-річного віку;
  • свідоцтво про народження або документ, що підтверджує факт народження, виданий компетентними органами іноземної держави. Якщо батьки або один із батьків такої особи на момент її народження були іноземцями або особами без громадянства, також подається довідка про реєстрацію особи громадянином України (у разі оформлення паспорта вперше із застосуванням засобів Реєстру);
  • документи, що підтверджують сплату адміністративного збору, або оригінал документа про звільнення від його сплати;
  • у разі оформлення паспорта особі, що не досягла дванадцятирічного віку, або особі, яка не може пересуватись самостійно у зв'язку із тривалим розладом здоров'я, та яка потребує термінового лікування за кордоном, що підтверджується відповідною довідкою лікувального закладу, може бути подано одну фотокартку розміром 10 х 15 сантиметрів для внесення відцифрованого зображення особи шляхом сканування.

3) Яка вартість оформлення біометричного паспорта?

У разі оформлення протягом 20 робочих днів, вартість адміністративного збору становить 682 грн. Якщо мова йде про терміновий виїзд за кордон, в такому разі вартість адміністративного збору збільшується та становить 1034 грн. В разі виготовлення такого документа у консульських установах України за кордоном сплачується також консульський збір.

4) Скажіть, будь ласка, яка відмінність дитячого закордонного паспортавід дорослого?

У правилах оформлення такого документуєкілька важливих відмінностей, а саме:

- закордонний паспорт дітям до 16-ти років оформлюється строком на 4 роки, а після 16-ти років- термін дії документа складає 10 років;

-діти, віком до 12-ти років не здають відбитків пальців, тим не менш такий паспорт зберігає статус біометричного і дає дозвіл на безвізовий в'їзд до ЄС. Після 12-ти років ця процедура є обов'язковою;

- підпис дитини при оформленні паспорта ставиться, починаючи із 14-ти років.

4)Куди батькам необхідно звернутись для оформлення біометричного паспорта?

Всі територіальні підрозділи міграційної службинадають адміністративні послуги по оформленні та видачі біометричних документів (паспорта громадянина України для виїзду за кордон та паспорта громадянина України у вигляді ID-картки).Разом з тим, такі адміністративні послуги можна також отримати у Хмельницькому центрі обслуговування громадян «Паспортнийсервіс» ДП «Документ» або ж у центрах надання адміністративних послуг області, в яких встановлено необхідне обладнання для оформлення цих документів.

5) А як щодо черг? Яка їх тенденція станом на сьогодні у територіальних підрозділах служби?

На сьогодні таких проблем із чергами немає, адже для зручності та комфорту громадян ДМС України запровадила ряд електронних сервісів, які створені з метою підвищення якості надання адміністративних послуг та змінюють звичні всім черги на декілька кліків у комп'ютері або смартфоні.Гарним прикладом є сервіс «Електронної черги», завдяки якому можна зареєструватися онлайн через офіційний вебсайт ДМС України для отримання адміністративних послуг по оформленні як паспорта громадянина України нового зразка так і для виїзду за кордон.До слова, перевірити стан виготовлення власного документа можна також за допомогою сервісу «Перевірка стану оформлення документів» або ж «Чат-Бот», який доступний у популярних месенджерах таких як Viber та Telegram.

Звертаю увагу, що у разі виникнення питань у громадян, в Управлінні ДМС області працює"гарячалінія" за номером:(0382) 65-03-06, де фахівці міграційної служби надають консультацію щодо питань, які входять до компетенції служби.


Паспорт громадянина України

«Паспорт громадянина України у вигляді ID-картки

- вимога сьогодення»

(інтерв'ю начальника Управління Панькова О.М.)

  • Олеже Михайловичу, сьогоднішнє інтерв'ю з Вами присвячено паспорту громадянина України у вигляді ID-картки. Розкажіть, будь ласка, про цей документ?

Паспорт громадянина України у формі ID-картки є документом, що посвідчує особу та підтверджує громадянство на території України. На сьогоднішній день ID-картка відповідає найсучаснішим міжнародним стандартам у сфері безпеки документів. Завдяки вбудованому електронному безконтактному носію (чіпу), який містить персональні та біометричні дані власника її неможливо підробити або скопіювати.

  • Хто може стати власником цього документа?

Насамперед, такий документ оформлюється громадянам, які досягли 14-ти річного віку (вперше). Така адміністративна послуга для цієї категорії громадян є безкоштовною. Окрім цього, громадяни України можуть оформити ID-картку в разі:

  • втрати, викрадення або зіпсуття паспорта ще «старого» зразка;
  • оформлення паспорта (за бажанням особи) замість паспорта-книжечки зразка 1994 року;
  • оформлення паспорта в зв'язку із несвоєчасним вклеюванням фотокартки при досягненні особою 25- та 45-ти річного віку до паспорта-книжечки зразка 1994 року;
  • наявності змінної інформації (наприклад зміна прізвища);
  • виявлення помилки в інформації, внесеній до паспорта;
  • закінчення терміну дії.
  • Які умови його отримання?

Під час отримання ID-картки власнику необхідно самостійно ввести цифрові комбінації- персональні ідентифікаційні номери (ПІН1 та ПІН2) та персональні авторизаційні коди (ПАК1 та ПАК2), а надалі- забезпечити конфіденційне зберігання цієї інформації. Варто зазначити, що вказані цифрові комбінації не зберігаються жодними системами ДМС, а містяться лише на чіпі ID-картки.

ПІН1 призначений для ідентифікації та авторизації доступу до безконтактного електронного носія, а ПІН2- для накладення електронного цифрового підпису.

У разі неправильного введення кожного з ПІН-кодів тричі поспіль, можливість виправлення буде автоматично заблоковано. Для розблокування цієї можливості власнику ID-картки потрібно буде ввести відповідний ПАК-код: у разі блокування ПІН1 ввести ПАК1, а в разі блокування ПІН2-ПАК2. Якщо ж ПАК-коди буде введено неправильно 10 разів поспіль, така можливість також автоматично заблокується.

Важливо, що якщо власник паспорта не пам'ятає своїх ПІН- та ПАК-кодів і доступ до безконтактного електронного носія заблоковано, його ID-картка не втрачає чинності і нею можна користуватись протягом термін її дії. Однак, у даному випадку використання ID-картки буде частково обмеженим.

Якщо ж власник ID-картки бажає користуватись своїм паспортом у повному обсязі, йому потрібно буде звернутися до будь-якого підрозділу ДМС для оформлення нового паспорту.

- Ви згадуєте про електронний цифровий підпис особи, мова про який йдеться також у постанові КМУ №302 від 25.03.15 року «Про затвердження зразка бланка, технічного опису та Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України». Навіщо він та яким чином особа зможе ним користуватись?

Електронний цифровий підпис(далі-ЕЦП) буде вноситись (після прийняття відповідного законодавства) до безконтактного електронного носія паспорта громадянина України у формі ID-картки з метою забезпечення отримання громадянами України адміністративних послуг, що надаються в електронному вигляді, а також для забезпечення прав громадян України при укладанні цивільно-правових угод, здійснення банківських операцій, оформленні доручень іншим особам для представництва перед третьою особою, посвідчення особи власника паспорта та підтвердження громадянства України із застосуванням ЕЦП. Він використовуватиметься для забезпечення діяльності фізичних та юридичних осіб, яка здійснюватиметься з використанням електронних документів, відповідно до Закону України «Про довірчі електронні послуги».

Електронний цифровий підпис- ефективне рішення для всіх, хто користуватиметься новітніми технологіями. Адже, всі документи, які будуть підписані таким підписом, можуть бути передані до місця призначення за лічені секунди. Всі учасники електронного документообігу отримують рівні можливості незалежно від їх фізичного розташування.

- Який термін виготовлення та вартість ID-картки?

За оформлення паспорта громадянина України у формі ID-картки сплачується адміністративний збір, розмір якого складає:

- 345 грн (за 20 робочих днів);

- 471 грн (за 10 робочих днів).

Для отримання цієї адміністративної послуги потрібно звернутись до територіального підрозділу міграційної служби за місцем реєстрації, подати всі необхідні документи та, як результат, отримати паспорт громадянина України у вигляді ID-картки. Особи, які оформлюють паспорт у віці 14-18 років, термін дії становить 4 роки, а після 18 років - такий документ чинний протягом 10 років.

  • Де можна оформити паспорт нового зразка?

Всі територіальні підрозділи міграційної служби області здійснюють прийом громадян на оформлення біометричних документів. Контактна інформація територіальних підрозділів Управління знаходиться на офіційному вебсайті Державної міграційної служби України. Громадяни можуть також звернутись на телефон «гарячої лінії» Управління за номером:(0382) 65-03-06 та отримати фахову консультативну допомогу щодо адміністративних послуг, які надаються ДМС України.

Варто зауважити, що у територіальних підрозділах міграційної служби області запроваджено сервіс електронної черги, завдяки якому, мешканці області можуть зареєструватися онлайн через офіційний вебсайт ДМС України для отримання адміністративних послуг по оформленні паспорту громадянина України нового зразка та для виїзду за кордон.

Окрім цього, оформити біометричні документи можна через Центри надання адміністративних послуг, які знаходяться за адресами:

м.Хмельницький, вул. Соборна, 16;

м.Кам'янець-Подільський, вул. Майдан Відродження, 1;

м.Славута, вул. Миру, 102;

м.Полонне, вул. Лесі Українки, 95 В.

- Які переваги цього документа в порівнянні із паспортною книжечкою?

По-перше,новий електронний документ поєднує в собі сучасний дизайн та високий рівень захисту від підроблення;

По-друге, за допомогою такого документа громадяни можуть із зручністю користуватися електронними сервісами, що поступово запроваджуються в різних сферах;

По-третє, не менш приємною перевагою ID- картки над паспортом-книжечкою стала можливість безперешкодного використання її для перетину державного кордону України для подорожей, наприклад до Грузії та Туреччини.

- По завершенні нашої зустрічі хотілось би почути кількісні показники щодо оформлення біометричних документів міграційною службою області?

Протягом 11 місяців 2019 року Управлінням та його територіальними підрозділами оформлено та видано 46 тис. ID-карток та 98 тис. закордонних паспортів, тоді як за аналогічний період 2018 року оформлено та видано близько 41 тис. ID-карток та 133 тис. закордонних паспортів.


ЯК ПРАЦЮЄТЕ?

ЦНАП Меджибізької селищної ради проводить щомісячний моніторинг якості надання адміністративних послуг. Відвідувачі ЦНАП після обслуговування за допомогою талону вкидають його у дві ємності «Добре» та «Погано».

У лютому 2019 року участь у голосуванні взяло 284 відвідувачів ЦНАП, що складає 59% від загальної кількості прийнятих документів (483).

Якість надання адміністративних послуг була оцінена добре. Поганих відгуків небуло.

Пропозиції громадян виражалися в усній формі. Основними моментами яких є це збільшення терміну прийому громадян спеціалістами управлінь ПФ та СЗН.

Гострим лишається і питання прийому громадян спеціалістом ПАТ «Хмельницькгаз», та термін виконання послуг Хмельницького БТІ.

Відвідувачі ЦНАП також можуть оцінити якість обслуговування та надання адміністративних послуг на офіційному сайті Меджибізької селищної ради (https://medzhybizka-gromada.gov.ua/).

Ми і надалі будемо проводити аналіз якості обслуговування та вживатимемо всіх необхідних заходів щодо якісного, оперативного та професійного обслуговування наших громадян.


ОЦІНКА ЕКСПЕРТІВ...

Початок року для працівників Центру надання адміністративних послуг Меджибізької селищної ради розпочався із моніторингової оцінки. Організаційною роботою, головними досягненнями та проблемами цікавилися високошановані гості. До нашого краю завітали: керівник команди U-LEAD з Європою в Україні Юлія Івахніна та програмний менеджер SIDA Sophie Fyrk.

Експерти ознайомилися з організацією роботи, функціюванням, та останніми здобутками відділу. Основні напрямки які вивчалися експертами були: кількість та якість адміністративних послуг, відвідуваність громадян, гендерні та вікові показники суб'єктів звернення, облаштованість ЦНАПу для осіб з обмеженими можливостями, платність послуг, швидкісні та якісні умови надання адміністративних послуг для жителів громади, транспортне сполучення з віддаленими населеними пунктами.

Окрім діяльності ЦНАПу гостей цікавило також, створення громади її потенціальний розвиток, учать селищної ради в програмах і проектах, направлених на розвиток.

Гості були враженні оформленням приміщення відділу та гостинністю. Вони зазначили що кошти які були виділені на допомогу створення ЦНАП Меджибізької селищної ради були використані правильно.

26 грудня 2018 року Меджибізькому ЦНАП виповнився рік!


За звітний період до центру звернулося 7567 мешканців громади. Надано 5726 послуг, 1720 консультацій та складено 121 адміністративна постанова. У відділі на сьогоднішній день працює троє спеціалістів та системний адміністратор. Облік суб'єктів звернення, рух документів їх результати та видача документів проводиться через програму «Універсам послуг © 2010-2017, версія 10,5».

Через ЦНАП надаються послуги по земельним питанням, а також затвердженні послуги: головних спеціалістів Управління соціального захисту населення, Пенсійного фонду, ПАТ «Хмельницькгаз», Хмельницьке БТІ співпраця з якими проводиться за відповідними меморандумами.

В приміщенні відділу надаються безкоштовні послуги копіювання та сканування, робота терміналу та доступ до Wi-fi.

На базі ЦНАП в звітному році відбувся інформаційний візит учасників програми

«U-LEAD з Європою».


СМАРТ ГРОМАДА



Це єдиний інформаційний простір для органів місцевого самоврядування. Програмний комплекс взаємо інтегрованих веб-сервісів та аналітично-інформаційних систем, що є дієвою платформою для надання якісних адміністративних послуг громадянам, а також впровадження автоматизованих процесів у різі сфери діяльності органів місцевого самоврядування.

Основні завдання проекту:

-утворення сучасної моделі муніципального управління на засадах передових знань та впровадження сучасних ІКТ;

-надання більш якісних адміністративних послуг;

-формування комфортного середовища проживання громадян;

-підвищення ефективності роботи органів місцевого самоврядування;

-забезпечення прозорості та підзвітності;

-дієва співпраця між владою, бізнесом та громадою розвиток партнерства у вирішенні найбільш актуальних питань місцевого розвитку;

-активне залучення громадян до участі у суспільно-політичному житті на місцевому рівні

Основні компоненти проекту:

-програмний комплекс «Електронний контакт-центр»

-веб-сервіс «Електронні петиції»

-веб-сервіс «Громадський бюджет»

-електронний реєстр земель та комунального майна

-«інвестиційний портал»

-веб-сервіс «on-line діяльність депутатів»

-веб-сервіс «Безпечна громада»

-«Нормативно правова база Open-data»

-веб-сервіс «Система оцінки якості»

-веб-сервіс «ІТ-диспетчерська»

-веб-сервіс «Кабінет мешканця»

-веб-сервіс «Прозорий бюджет»

-веб-сервіс «ІТ-медицина»

-веб-сервіс «Електронна черга в дошкільні навчальні заклади»


КОНФЕРЕНЦІЯ 



3-6 червня у Києві відбулася конференція у форматі відкритого простору «Інновації громад: адміністративні послуги, міжмуніципальне співробітництво, сталий розвиток», яка зібрала разом понад 200 представників ОТГ і ЦНАПів з усіх регіонів України.

Місією відкритого простору «Інновації громад» є створення більшої свободи та надихаючих прикладів для вивільнення творчої енергії людей, що прагнуть гідного життя та сталого розвитку своїм громадам.

Формат відкритого простору означає, що захід не має заздалегідь визначеної програми, а в рамках часового терміну учасники мають змогу пропонувати свої теми. Так, було заявлено багато різноманітних тем, серед яких: «Інноваційні рішення для ЦНАП», «Кібербезпека», «Активізація молоді в громадах», «Кадровий потенціал громад», «Дистанційне навчання в громаді» та багато інших.

Сесію особисто модерувала Сабіне Мюллер, регіональний директор GIZ в Україні та Білорусі.


Участь в семінарі



16-18 квітня в центрі підготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій відбувся короткостроковий семінар «Актуальні питання надання адміністративних послуг серед керівників об'єднаних територіальних громад які відповідають за надання адміністративних послуг. Організатором семінару виступав Департамент економічного розвитку, промисловості та інфраструктури Хмельницької обласної державної адміністрації.

Розклад занять включав у себе два дні теоретичних занять та практичний виїзд до Славутського та Старокостянтинівського центрів надання адміністративних послуг. В теоретичній частині були висвітлені питання: державної реєстрації громадський формувань, державної реєстрації нерухомості, робота з електронними реєстрами, питання при видачі документів дозвільного характеру.

При виїзному практичному заняті учасники семінару ознайомилися з роботою першого в Україні мобільного ЦНАП за підтримки Програми «U-LEAD з Європою». Спеціальне авто, повністю облаштоване місцями для двох адміністраторів та трьох відвідувачів, надає 80 послуг у форматі «єдиного вікна» безпосередньо в селищах та селах. Така модель успішно зарекомендувала себе в європейських практиках та є абсолютною новинкою для нашої держави.

Організація круглого столу, лекції з елементами психологічного тренінгу, анкетування та спілкування в невимушеній атмосфері серед спеціалістів районних центрів надання адміністративних послуг дадуть змогу в подальшому вдосконалювати новітні інструменти та процедури для більш ефективного та стабільного надання послуг жителям об'єднаних територіальних громад.


Користь бази даних.



Впровадження інформаційних технологій в роботі об'єднаних територіальних громад дає можливість прискорити надання адміністративних послуг, скоротити час на пошук та оформлення відповідної інформації, та більше приділити уваги відвідувачу.

Господарська діяльність старости села, повинна доповнюватися віддаленим робочим місцем адміністратора, який консультативними діями надає адміністративні послуги мешканцям села.

З даною метою 23 березня с. Голосків відвідали: начальник відділу з адміністратором центру надання адміністративних послуг Меджибізької селищної ради.

На комп'ютер старости села Бурлаки М.А. була встановлення база даних місцевих жителів у форматі MS Acсess із таблицями, запитами та формами пошуку, та надані практичні навички як працювати з відповідним ресурсом.

Вважаємо що надана практична допомога дасть можливість впроваджувати та розвивати інформаційні технології в нашій громаді.


5 модуль U-LEAD з Європою.


11-12 березня в Департаменті (Центр) надання адміністративних послуг в КМР м. Києва (район Осокорки) відбувся п'ятий модуль «Знання та навички щодо окремих адміністративних послуг та їх груп» під егідою програми навчального тренінгу U-LEAD з Європою.

Участь в якому взяли представники ЦНАПів окремих областей України.

Від Меджибізької об'єднаної територіальної громади участь в навчанні брав начальник відділу (адміністратор) - Горбач М.М.

Тренерами Київського та Івано-Франківського адміністративних центрів були розкриті питання по державній реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, реєстрація актів цивільного акту, реєстрація та зняття з реєстрації місця проживання, земельні питання, реєстрація речових прав на нерухоме майно.

В незалежній дружній обстановці були обговоренні проблемні питання які виникають на місцях при роботі із суб'єктами звернення, та учасники ознайомилися з практичним наданням адміністративних послуг


Інформаційна сесія в Хмельницькому

"програма U-LEAD з Європою"


6 березня в Хмельницькій торгово-промисловій палаті відбулася інформаційна сесія щодо участі в програмі «U-LEAD з Європою» в частині створення Центрів надання адміністративних послуг. Метою програми було ознайомлення представників об'єднаних територіальних громад та інших органів місцевого самоврядування з програмою «U-LEAD з Європою» в частині створення Центрів надання адміністративних послуг, результатами Початкової фази, пропозиціями Фази впровадження, умовами участі у Програмі.

Перед учасниками виступили Андрій Грабовський, заступник директора Департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури Хмельницької обласної державної адміністрації; Сергій Яцковський директор Хмельницького відокремленого підрозділу установи «Центр розвитку місцевого самоврядування»; Марина Дзендзель регіональний спеціаліст програми «U-LEAD з Європою».

На інформаційній сесії в дружній не вимушеній обстановці були обговоренні питання про результати початкової фази програми за напрямком покращення якості адміністративних послуг, ризики та виклики створення та модернізація центрів надання адміністративних послуг в Хмельницькій області.


Готуємося до ЗНО!


Відбулися зміни у чинному законодавстві, згідно з якими отримати паспорт громадянина України є обов`язком особи, яка досягла 14-річного віку (зміни до постанови КМУ від 25.03.2015 № 302 затверджені постановою КМУ від 26.10.2016 № 745).

Нині учасники проходження зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) повинні мати паспорт громадянина України (ID-картку) для реєстрації.

Отже, норма, що передбачала можливість подання копії свідоцтва про народження замість копії паспорта для реєстрації для участі у ЗНО особами, яким станом на 01 вересня року не виповнилося 16 років, скасована. Як відомо, реєстрація учасників зовнішнього незалежного оцінювання розпочнеться 06 лютого і триватиме до 19 березня з внесенням змін до реєстраційних даних до 02 квітня.


100 послуга жителям громади.

Від початку відкриття Центру надання адміністративних послуг Меджибізької селищної ради спеціалістами надано першу ювілейну послугу, яка стала сотою. Дану послугу надала Головний спеціаліст державної реєстрації актів цивільного стану та реєстрації громадян - Гуцалюк Тамара Григорівна. А суб'єктом звернення ювілейної послуги стала молода сім'я Мавлєвичів які проживають в селі Головчинці які отримали свідоцтво про народження нового громадянина нашої держави - Мавлєвич Матвій Назарович.

Послуги які надають працівники ЦНАПу разом із спеціалістами управління пенсійного фонду та управління праці Летичівської ДРА реєструються у програмі «Універсал послуг», яку для Меджибізької селищної ради закупили і встановили за програмою U-LEAD з Європою.

Суб'єкту звернення який отримав соту послугу адміністраторами ЦНАП була подарована фірмова чашка.


Відкриття ЦНАП в Меджибізькій ОТГ


На Хмельниччині за підтримки Програми «U-LEAD з Європою»

відбулося відкриття нового сучасного ЦНАП

26 грудня в селі Требухівці, Хмельницької області, відбулося відкриття ЦНАП Меджибізької ОТГ, участь у створенні якого взяли українські та шведські експерти. Завдяки створенню Центру більше 8 000 жителів громади отримали доступ до якісних послуг в форматі «єдиного вікна».

Допомогу в реконструкції приміщення, інституційному створенні ЦНАП, а також в оснащенні центру меблями та сучасною технікою зі спеціалізованим програмним забезпеченням громаді надала Програма «U-LEAD з Європою». Центр надаватиме мешканцям громади більше 80 видів адміністративних послуг, включно з найнеобхіднішими в ОТГ: реєстрація мешканців, реєстрація актів цивільного стану, реєстрація нерухомості, земельні, соціальні та пенсійні послуги. Плата за надані послуги буде надходити до бюджету громади.

Сусанна Делланс, керівник початкової фази по покращенню якості місцевих послуг для населення Програми «U-LEAD з Європою»: «Ми раді вітати Меджибізьку громаду з появою нового комфортного ЦНАП. Завдяки реформі децентралізації, саме об'єднані громади отримали багато можливостей, та, разом з тим, і більше відповідальності. Я впевнена, що доступ жителів до адмінпослуг, який вони отримали разом з відкриттям Центру, стане початком якісних змін та зробить життя мешканців більш зручним та комфортним».

Михайло Демків, Меджибізький селищний голова, висловив подяку Програмі «U-LEAD з Європою»: «Завдяки співпраці з Програмою наша громада отримала чудову можливість відкрити сучасний та комфортний центр надання адміністративних послуг, де жителі зможуть отримати послуги якісно та зручно. Я впевнений, що наша громада продемонструє чудові результати і ми, продовжуючи плідну співпрацю з міжнародними партнерами, будемо ділитися напрацьованим досвідом з іншими громадами».

В рамках партнерства з Програмою працівники Меджибізького ЦНАП пройшли цикл тренінгів, створених українськими та шведськими експертами спеціально для працівників ЦНАП в об'єднаних територіальних громадах.

Напередодні відкриття в громаді були проведені заходи з інформування жителів про особливості роботи ЦНАП, його переваги, права та обов'язки працівників та споживачів послуг. Центр доступний для людей з інвалідністю. В приміщенні обладнаний дитячий куточок.

Нагадаємо, що в рамках початкової фази з покращення якості надання адмінпослуг Програми «U-LEAD з Європою» заплановане відкриття 26 ЦНАП в ОТГ України. Найкращі практики, які зараз напрацьовуються та впроваджуються в пілотних громадах, будуть застосовані до всіх ЦНАП, що відкриються чи покращать роботу в рамках наступної фази. Це приблизно 600 Центрів до кінця 2020 року.

***

«U-LEAD з Європою» є міжнародною програмою, яка фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.


День працівників органів РАГСу 


Переважна більшість з нас, якщо не сказати, що практично всі, хоча б кілька разів у своєму житті відвідували цю скромну установу. Відділи записів актів громадянського (цивільного) стану, відомі нам як РАГСи, а згодом як органи реєстрації актів цивільного стану, входять до складу органів виконавчої влади. Вони з'явилися на зорі становлення нової пост революційної держави Рад на підставі декрету Ради Народних Комісарів від 18-го грудня 1917-го року «Про цивільний шлюб, про дітей і про ведення книг актів громадянського стану». З нагоди свята, вітаємо всіх працівників РАГСу з професійним днем, зичимо їм мирного неба та успіхів на реєстраційній ниві...

Шановні жителі громади!

Запрошення

Завдяки децентралізації та об'єднанню громад, що відбуваються сьогодні в Україні, розширюються повноваження і можливості органів місцевого самоврядування. Зобов'язання Уряду України разом із технічною допомогою, яка надається «U-LEAD з Європою» та програмами інших донорів, є рушійною силою для успішного проведення реформ з децентралізації. Інтеграція надання адміністративних послуг - дуже важливий компонент пакету реформ з децентралізації. Зокрема, вона пов'язана з покращенням доступу до послуг та підвищенням якості послуг для населення. Відтак є потреба в створенні нових центрів надання адміністративних послуг (надалі - ЦНАП), насамперед у спроможних об'єднаних громадах, і в модернізації існуючих ЦНАП в малих та середніх містах.

Користуючись нагодою, висловлюємо Вам запевнення у високій повазі та запрошуємо на офіційне відкриття Центру надання адміністративних послуг Меджибізької об'єднаної територіальної громади, яке відбудеться 26 грудня 2017 року об 11:00 год. за адресою: Хмельницька область, Летичівський район, село Требухівці, вул. Довжанська, 21-а. 

Навчальна поїздка


   5 грудня відбулася навчальна поїздка працівників відділу «ЦНАП» Меджибізької селищної ради до Центру надання адміністративних послуг м. Івано-Франківська. День практичного відвідування одного із ведучих центрів України був організований керівниками проекту U-LEAD участь в якому брали представники чотирьох громад Вінницької, Хмельницької та Тернопільської областей.

Після короткого ознайомлення із функціюванням Івано-Франківського центру, екскурсію по якому провів керівник центру надання адміністративних послуг Богдан Питель, кожний із гостей був закріплений за адміністраторами ЦНАПу де власноруч зміг провести роботу з відвідувачами, з прийому громадян, з опрацювання справ. А повчитися було у кого! Цнап надає більше 180 адміністративних послуг і функціонує на протязі 10 років. Проводять прийом людей по питанням реєстраційної служби, роботи обласного дозвільного центру, управління освіти й науки.

Неоціненною була інформація по створенню центру, «пробивання» потрібних послуг, налагодження і функціювання головного офісу і територіальних підрозділів як єдиного часового механізму. По закінченню навчальної поїздки була зроблена загальна світлина.

Про роботу наших колег можна довідатися за посиланням: www.cnap.if.ua

Не забувайте інформувати.


Кожен із працівників Меджибізької об'єднаної територіальної громади повинен інформувати мешканців сіл. А її на сьогоднішній день дуже бракує. Брак інформації у людей приводить до значного марнотратства, а в наш складний економічний час це не лише непередбачені фінансові витрати, а й негативне ставлення до державних службовців та зіпсований настрій.

Щоб максимально наблизити інформацію до населення громади, працівники відділу «ЦНАП» Меджибізької селищної ради розпочали активну передачу інформацію через старост сіл, бібліотекарів, завідуючих клубами та працівників освіти.

Про головні адміністративні послуги які щоденно отримують жителі сіл: акти цивільного стану, реєстрація та зняття з реєстрації осіб до 14 років та після, паспортні питання була змонтована презентація «Ми працюємо для Вас». Зазначена інтерактивна інформація у формі презентації дає можливість людям отримати першочергові знання повсякденних адміністративних послуг.

Зазначена робота з надання інформації буде проводиться і надалі з залученням сучасних технологій щоб проінформувати кожного хто потребує допомоги економлячи фінанси, час та сили.

Порядок роботи веб-порталу.


В Меджибізькому відділі Центру надання адміністративних послуг у відповідності до Порядку роботи веб-порталу «Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану», були проведені практичні заняття з метою впровадження механізму подання фізичними особами до відділів державної реєстрації актів цивільного стану, заяв у сфері державної реєстрації актів цивільного стану та надання з накладанням електронних цифрових підписів через мережу Інтернет.

Вхід на даний ресур проводиться за адресою: www. dracs.minjust.gov.ua Реєстрація користувачів Веб-порталу здійснюється шляхом заповнення реєстраційної форми з даними: прізвище, ім'я та по батькові, логін, електронна адреса пошти.

З використанням функціональних можливостей Веб-порталу користувач зможе:

-заповнити заяву; надіслати скан-копії документів; здійснити попередній запис; оплатити державне мито; отримати консультації працівників відділу державної реєстрації актів цивільного стану.

Веб-портал «Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану» - сучасний електронний ресурс, який стане допоміжним ресурсом, за допомогою його можна ознайомитися з розміщеними організаційно - методичними матеріали, здійснити реєстрацію та отримати дані у сфері державної реєстрації актів цивільного стану.

Тепер старости та спеціалісти Меджибізької селищної ради, при звернені громадян, зможуть цілодобово у режимі он-лайн подавати заяви, звернення через мережу Інтернет.    

Пятий модуль навчального тренінгу


14-15 листопада за підтримки процесу створення ефективних центрів надання адміністративних послуг U-LEAD з Європою, відбувся п'ятий модуль навчального тренінгу. Темою навчання було: «Знання та навики що до окремих адміністративних послуг та їх груп».

На протязі двох днів тренерами Сумського ЦНАПу Андрієм Подусом та Катериною Ероменко були прочитані лекції та проведені практичні вправи по темам: реєстрація та зняття з реєстрації місця проживання громадян, реєстрація актів цивільного стану, державна реєстрація юридичних та фізичних осіб, соціальні адміністративні послуги, державна реєстрація речових прав на нерухоме майно, земельні питання.

На навчанні були присутні старости сіл об'єднаної територіальної громади, та спеціалісти Меджибізької селищної ради які надають адміністративні послуги суб'єктам звернення.

Семінар - тренінг:

"Створення центру надання адміністративних послуг в Меджибізькій селищній ОТГ"

2 жовтня 2017 року відбувся перший день семінару - тренінгу на тему: «Створення центру надання адміністративних послуг в Меджибізькій селищній об'єднаній територіальній громаді» в рамках «Програми для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку (U-LEAD), компонент 2, початкова фаза, що виконується на замовлення Шведського агентства міжнародного розвитку (Sida)» в с. Требухівці, вул. Довжанська 21 а (в адмінприміщенні селищної ради). Тренінг проводили два тренери: Павельчук Олена та Ковтонюк Аанатолій. На ньому були присутні всі старости сіл та посадові особи виконавчих органів місцевої ради , задіяні у наданні адміністративних послуг та/або у створенні ЦНАП.

Робота регіональних експертів з громадами


15 вересня регіональними експертами була проведена фокус-група з керівниками та спеціалістами об'єднаної територіальної громади, працівниками цнапу, старостами та представниками громадських організацій. Основними питаннями роботи групи були: знайомство з роботою ОТГ, інформація жителів про роботу центру надання адміністративних послуг, збір інформації про можливі напрямки інформування населення ОТГ з питань надання адміністративних послуг.

© 2017 ЦНАП с. Требухівці вул. Довжанська, 21а
Створено за допомогою Webnode
Створіть власний вебсайт безкоштовно! Цей сайт створено з допомогою Webnode. Створіть свій власний сайт безкоштовно вже сьогодні! Розпочати